Servicii de pre-insolventa – conciliator, mandatar ad-hoc, mediator

MANDATUL AD-HOC

Compania dvs. nu este insolvabila? Dar este in dificultate?

Atunci cand va confruntanti cu probleme semnificative de flux de numerar, negocierea cu creditorii pare a fi o oportunitate de a pune compania pe drumul cel bun. Pentru a depasi dificultatile aparute puteti utiliza o procedura de mandat ad-hoc.

Aceasta procedura introduce un nou mecanism pentru a acorda ragaz debitorului, de a adopta solutii, atunci cand se confrunta cu dificultati de ordin juridic, economic sau financiar.

Mandatul ad-hoc este nascut din practica instantelor comerciale, care dupa ani de zile de aplicare a normelor existente in materie de insolventa, a dovedit ca falimentul prematur al debitorului nu este cea mai buna solutie, nici pentru salariatii si nici pentru creditorii sai.

Cine poate solicita (aplica)?

Doar un reprezentant al companiei (persoana debitor sau reprezentantul legal al persoanei juridice) pot aplica pentru instituirea unei proceduri de mandat ad-hoc.

Un exemplu clasic de mandat ad-hoc:
Pentru o societate care se confrunta cu probleme de flux de numerar semnificative, dar nu iremediabil compromise, inceperea negocierii cu creditorii sai sub protectia unei hotarari irevocabile si asistat de catre un mandatar ad-hoc numit de presedintele tribunalului sub aspectul legitimitatii este o oportunitate de a pune compania pe drumul cel bun.

Cand se aplica?

Aceasta procedura este pusa in aplicare din initiativa dumnevoastra. Dumneavoastra decideti cand este momentul cel mai potrivit.

Care este procedura de mandat ad-hoc?

Aceasta procedura este instituita pentru a aborda problemele intreprinderilor din amonte si trebuie sa fie utilizata cat mai devreme, de indata ce sunt anticipate dificultati financiare. Cu toate acestea, societatea nu ar trebui sa fie intr-o stare de suspendare a platilor (o situatie in care societatea este in masura sa isi îndeplineasca obligatiile, cu activele sale disponibile).
Pentru a putea aplica o procedura de mandat ad-hoc, compania dumneavoasta nu trebuie sa fie insolvabila. Punctul cheie: a fi sau nu in incetare de plati.

Care sunt avantajele mandatului ad-hoc?

Recunoscuta ca o procedura independenta pentru a preveni insolvabilitatea, procedura mandatului ad-hoc este caracterizata prin flexibilitate si confidentialitate.

Flexibilitatea activitatii intreprinderii

Pe parcursul intregului proces, conducerea va ramane in functie, mandatarul ad-hoc are rolul doar de a ajuta, si daca doriti sa puneti capat mandatului ad-hoc, solicitati acest lucru presedintelui instantei, care va decide de indata cu privire la cererea dumneavoastra.

Confidentialitatea procedurii

Punctul culminant al acestei solutii este confidentialitatea acestei proceduri pe toata durata sa de desfasurare, care este obligatorie fata de toate persoanele implicate. In procedura mandatalui ad-hoc, toate partile implicate (implicit institutiile statului) au obligatia legala de a respecta confidentialitatea.

Prin urmare, mediul de afaceri nu va sti ca intreprinderea dumneavoastra trece printr-o perioada dificila.

CONCORDATUL PREVENTIV

Compania dumneavoastra se confrunta cu probleme serioase?

Puteti alege calea concilierii intr-o procedura de concordat preventiv. Depinde de decizia dumneavoastra ca misiunea de restructurare sa fie încredintata unui specialist in acest tip de procedura si de recuperare a societatilor aflate in dificultate. Aceasta negociere va fi oficializata prin semnarea unui acord intre companie si creditorii sai, mentionand situatia sa, problemele cu care se confrunta si solutiile propuse.

In calitate de creditor daca executati o societate in dificultate, este verificat faptul ca veti primi mai putin decat in cazul in care acordati o sansa debitorului pentru a depasi aceasta stare.